Events > Responsabilitatea individuala in provocarea pasivitatii

October 10, 2023

Workshop sustinut impreuna cu Nicoleta Gheorghe, TSTA-P

Aceasta a avut loc in cadrul Conferintei Naționale de Analiză Tranzacțională cu tema „De la pasivitate la responsabilitate”

27-30 Octombrie 2023, Bucuresti

Acest workshop este o invitatie la constientizare si reflectie asupra comportamentelor pasive observabile la nivel social sau individual. De multe ori aceste comportamente pasive pot semnala situatii care contin aspecte contrdictorii care pot fi folosite ca oportunitati de reflectie si explorare. Trecerea prea rapida peste aceste senzatii sau sentimente contrdictorii rateaza sansa de a intelege in profunzime dinamica care a dus la contradictie si blocaj. Aceasta trecere grabita poate fi traita fie printr-o disociere sau excludere a conflictului interior, sau poate sa genereze  un impuls de a alege una din cele doua aspecte contradictorii, prin excluderea celeilalte. Ambele variante se manifesta in exterior printr-un comportament pasiv.

Alegere autentica versus o pseudo alegere pentru evitarea disconfortului sau chiar alegerea confortului in detrimentul sinceritatii cu propria persoana nu facilteaza autonomia asa cum este vazuta in AT. Sinceritatea este un rezultat al congruentei dintre nivelulul social si cel psihologic al dialogului intern.

Noi vedem acest proces de examinare ca o responsabilitate individuala de iesire din pasivitate. Lipsa asumarii acestui proces poate conduce la o senzatie falsa de rezolvare a problemei sau a contradictiei si genereaza neimplicare neconstientizata.

Brain and heart working in
shared responsibility

Email

traian@bossenmayer.ro

Phone

0723411191

find me on