Events > Formare in AT Organizational

March 1, 2024

Formare in AT Organizational

Programul de formare in AT organizational este format din 14 module desfasurate in 2 ani. Fiecare sesiune acopera un subiect relevant din viata organizatiilor, subiecte explorate cu ajutorul teoriei si conceptelor Analizei Tranzactionale (AT). In procesul de invatare vom pune accent in egala masura si pe explorarea practica a complexitatii generate de viata in organizatii si grupuri.

Cei care doresc sa influenteze in mod real o organizatie trebuie sa devina familiari si sa poata surprinde subtilitatea comportamentului uman al membrilor si, in egala masura, dinamica grupurilor din care acestia fac parte. Provocarea vine si din faptul ca, de indata ce membrii unui grup incep sa interactioneze, cauzalitatea liniara dispare si apar complexitatea si incertitudinea.

Oricine a petrecut suficient timp intr-un grup sau comunitate a resimtit aceasta provocare, indiferent ca a fost un simplu membru, lider sau consultant. Schimbarea catre bine a organizatiilor incepe tocmai din acel punct de inflexiune in care curiozitatea si complexitatea se intalnesc.

In esenta aceasta formare este despre creșterea propriei tale eficacitati in gestionarea grupurilor și organizatiilor și despre capacitatea de a identifica si lucra in zona maxima de impact.

La finalul celor doi ani:

// iti vei spori capacitatea de intelegere si de influentare a organizatiilor si grupurilor, printr-o invatare practica bazata pe studii de caz si concepte aplicate de AT

// vei obtine un set extins de optiuni si metode care sa te ajute sa navighezi complexitatea vietii organizatilor din care faci parte, indiferent de rol

// vei experimenta depasirea limitelor proprii si iti vei spori eficacitatea, atat in contexte personale, cat si profesionale

// vei invata sa aplici o gama variata de concepte de AT organizational si vei gestiona astfel cu mult mai multa usurinta teme uzuale precum puterea, influenta si leadership-ul

// orele de formare vor fi recunoscute de catre asociatiile de Analiza Tranzactionala (ARAT, EATA & ITAA) si iti vor facilita obtinerea  certificarii internationale

Cum vom lucra

Vom invata impreuna intr-o atmosfera de respect reciproc, curiozitate si interes, intr-un spatiu bine structurat, cu intelegeri si limite clare.  Vom incuraja o comunicare deschisa si autentica, vom lucra in grupuri mici si vom continua dialogul in grupul mare. In procesul de invatare vom folosi o gama variata de exercitii, studii de caz, secvente din filme, toate cu scopul de a crea un spatiu de invatare creativ.

Pe tot parcursul programului vom pune accent si pe procesele fenomenologice care au loc in cadrul grupului, astfel incat acestea sa poata fi folosite și explorate ca experiente de invatare directa, in prezent.

Pentru cine

Acest program de formare este destinat oricui are un interes in aplicarea analizei tranzactionale in domeniul organizational, indiferent de rolul pe care il ocupa. Este in special potrivit pentru cei care lucreaza in sau cu organizatii, in management, comunicare, resurse umane si consultanta sau in domeniul educational.

Conditii de participare

// parcurgerea cursului introductiv de doua zile AT 101 si

// participantii sa aiba un rol profesional in context organizational sau educational, ca membrii interni sau consultanti externi sau sa fi avut o formare anterioara in analiza tranzactionala in orice alt domeniu (terapie, educational, consiliere)

Grupul de formare este unul inchis si are un numar limitat de locuri.

Informatii practice

Locatie: Bucuresti

Fee: 1800 euro* / an (7 module)

*reducere early bird 10% pana pe 15 iunie 2024 pentru plata anului I – 1620 euro / an (7 module)

Fiecare modul se va desfasura in weekend (sambata 9:30 – 17:30, duminica 9:30 – 13:30).

Inscriere

Pentru inscriere poti sa trimiti un email la adresa traian@bossenmayer.ro. Va urma ulterior o discutie online in care ne cunoaștem și descoperim impreuna daca programul de formare in AT-0 se aliniaza cu obiectivele și nevoile tale.

Despre optiuni viitoare

Toate orele de formare din acest program sunt recunoscute de catre Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala (ARAT), de catre Asociatia Europeana de Analiza Tranzactionala (EATA) si de catre Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala (ITAA).

Module

An 1 2024/2025

NrModulDataOre
1Contractarea si co-crearea relatiilor in organizatii19-20.10.202412
2Individul in organizatii – sustinerea schimbarii si autonomiei individuale09-10.11.202412
3Roluri si identitati in organizatii07-08.12.202412
4Cadre de referinta – co-crearea realitatii in viata unei organizatii18-19.01.202512
5Tranzactiile in organizatii ca metoda de gestionare a complexitatii organizationale15-16.02.202512
6Structura si dinamica grupurilor si organizatilor22-23.03.202512
7Calatoria de la grup la echipa - team coaching din perspectiva AT17-18.05.202512

An 2 2025/2026*

NrModulOre
1Leadership-ul si puterea - influenta si manifestarea puterii la nivel de grup12
2Invatarea in organizatii – coaching, supervizare si mentoring12
3Siguranta psihologica si apartenenta in grupuri si organizatii – facilitarea climatului emotional12
4Scriptul si cultura organizatiei12
5Lucrul cu procesele inconstiente in organizatii – transfer si contratransfer12
6Emotiile in organizatii si organizatiile anxioase12
7Transformare organizationala sistemica - niveluri si optiuni de interventii si influentare in echipe si organizatii12

*datele vor fi stabilite in 2025

Descrierea modulelor

An 1 - 2024/2025

1. Contractarea si co-crearea relatiilor in organizatii

Daca ceva nu merge bine, revino intodeauna la contract!

Felul in care facem contact si alegem sa co-cream relatia cu organizatia in care sau cu care lucram este un punct cheie in AT-ul organizational. In acest prim workshop vom explora impreuna modurile sanatoase si etice de contractare, pe cele trei niveluri care ne guverneaza orice interactiune – cel social, cel psihologic si cel existential.

2. Individul in organizatii – sustinerea schimbarii si autonomiei individuale

Orice membru are nevoie de un nivel bun de constientizare a  propriilor nevoi si a tiparelor care ii influenteaza alegerile in relatie cu sine si cu organizatia din care face parte. Preferintele individuale, mai mult sau mai putin constiente, pot sa faciliteze sau sa inhibe performanta proprie in echipa sau organizatie. In aceasta a doua intalnire vom explora moduri de accesare a resurselor individuale in context de grup.

3. Roluri si identitati in organizatii

Ce spui dupa buna-ziua?

Un rol intr-o organizatie nu poate fi predat sau transferat, el poate fi doar invatat si trait. Felul in care fiecare dintre noi ne interpretam rolul si alegem sa-l practicam tine foarte mult de identitatea noastra si este in egala masura influentat de permisiunile pe care le primim in contextul organizational. Latura formala a rolului dintr-o ierarhie reprezinta doar o mica parte din complexitatea presupusa de un rol, aceasta din urma fiind cea care influenteaza cultura si climatul organizatiei.

4. Cadre de referinta – co-crearea realitatii in viata unei organizatii

In viata organizatiilor nu exista adevar, exista doar perceptii.

Fiecare membru al unui grup sau organizatii vine cu propriul cadru de referinta. De altfel, consultanta din perspectiva AT-ului organizational este, in esenta, procesul de gestionare a perceptiilor membrilor care fac parte din grup, echipa sau organizatie. Acestea sunt de multe ori subconstiente, ne influenteaza substantial alegerile si genereaza ritualuri organizationale mai mult sau mai putin eficiente. Pasivitatea, desconsiderarea, simbioza sanatoasa sunt concepte care ne ajuta sa reglam perceptiile individuale, perceptii care  intrepatrunse formeaza cadrul de referinta  comun echipei sau organizatiei.

5. Tranzactiile in organizatii ca metoda de gestionare a complexitatii organizationale

    In acest modul vom introduce conceptul de tranzactii dezvoltat de catre Eric Berne si vom explora cum comunicarea autentica, constienta si eficace este o conditie esentiala pentru pastrarea atractivitatii oricarui grup sau organizatii. Si sa nu uitam – totul este comunicare! Ca membru al unui grup sau organizatii, nu poti sa nu comunici.

    Ce alegi sa nu spui dupa buna-ziua?

    6. Structura si dinamica grupurilor si organizatilor

    Succesul unui grup este prevestit, mai mult decat orice, de calitatea granitelor.

    Intr-una dintre cele mai importante carti ale sale, Eric Berne a prezentat un mod inovator si creativ de intelegere a organizatiilor si a proceselor care guverneaza viata membrilor sai. Vom explora impreuna ce reprezinta de fapt o organizatie din perspectiva AT, cum procesele si dinamica membrilor ii influenteaza eficacitatea si ce putem face noi, in diferitele noastre roluri, sa aducem o contributie pozitiva.

    7. Calatoria de la grup la echipa - team coaching din perspectiva AT

    Co-crearea unei echipe este cea mai provocatoare misiune

    La origini, Analiza Tranzactionala a fost creata ca o metoda terapeutica de grup, cu accent pe dezvoltarea individiuala a fiecarui membru. In domeniul organizational accentul se schimba, caci clientul nu este individul, ci echipa sau organizatia, sistemul in ansamblu. Acest cadru aduce cu el o provocare esentiala, prin expansiunea de la independenta sau autonomie catre interdependenta sau homonomie. Sau altfel spus, trecerea de la grup la echipa. In aceasta sesiune vom explora cateva din practicile si metodele care pot sa faciliteze co-crearea unei echipe, cu sau fara un lider formal.

    An 2 – 2025/2026

    1. Leadership-ul si puterea - influenta si manifestarea puterii la nivel de grup

    Liderii slabi creeaza executati. Liderii buni creeaza lideri.

    Puterea este una din constantele oricarei organizatii si sistem uman, iar leadership-ul, indiferent ca este in cadrul unei familii, comunitati sau echipe, reprezinta arta sau mestesugul de gestionare a acestei constante. Cand versatilitatea si constientizarea sunt limitate insa, autoritatea formala si rigida este cea mai facila manifestare a puterii unui lider. In acest workshop vom descoperi diferitele tipuri de putere, exprimate in analiza tranzactionala de autori ca Rosa Krausz sau Claude Steiner si vom explora impreuna alternative la manifestarile autoritare, facile, dar in general pierzatoare pentru organizatie si membrii sai.

    2. Invatarea in organizatii – coaching, supervizare si mentoring

      Ca orice sistem viu, organizatiile trec printr-un proces constant de schimbare. Procesul de invatare nu este insa unul garantat, el nu este de la sine practicat si, de cele mai multe ori, o atentie limitata acordata proceselor de invatare – fie ca vorbim de cele individuale, de grup sau sistemice, vor conduce la rigiditate. Analiza tranzactionala are o intreaga ramura de practica orientata pe educatie, iar in acest workshop vom parcurge cateva dintre modelele care faciliteaza un mediu de lucru propice invatarii de grup, indiferent ca este vorba despre o organizatie, scoala, universitate sau chiar comunitate.

      3. Siguranta psihologica si apartenenta in grupuri si organizatii – facilitarea climatului emotional

      La ce esti dispus sa renunti pentru a apartine unui grup?

      Integrarea si apartenenta intr-un grup sau comunitate poate fi un proces provocator, in special atunci cand experientele noastre initiale, adesea subconștiente, declanșeaza reactii defensive in noi. Aceste raspunsuri sunt adesea subtile și, chiar daca nu sunt intotdeauna benefice, devin modalitati familiare pe care le adoptam pentru a naviga prin complexitatea vietii de grup. Prin aplicarea principiilor AT-ului co-creativ, vom explora cateva dintre optiuniunile pe care le putem aplica pentru a stimula un grad sporit de apartenenta in echipele in care si cu care lucram.

      4. Scriptul si cultura organizatiei

      O explorare la limita script-ului individual si a celui organizational. Scriptul, sau povestea de viata aleasa la nivel inconstient de fiecare dintre noi este unul din conceptele cheie din AT. Organizatiile au si ele un script care influenteaza profund calatoria si destinul propriu si ofera probabil cel mai important indicator al climatului pe care il creaza pentru membrii sai.

      5. Lucrul cu procesele inconstiente in organizatii – transfer si contratransfer

      Transferul si contratransferul sunt in general explorate in cadrul terapeutic. In egala masura insa, procesele inconstiente, se manifesta continuu in mediile organizationale si influenteaza calitatea contactului, relatiilor si in final intimitatea perceputa de catre mebrii oricarui grup. Aceste doua procese reprezinta tranzactii fundamentale in orice grup si pentru practicienii experimentati in Analiza Tranzactionala, ele pot fi o sursa incredibila de intelepciune si impact.

      6. Emotiile in organizatii si organizatiile anxioase

      Accesarea si lucrul cu nivelul emotional al unui grup sau organizatii este probabil cel mai de impact lucru pe care il poate face un practician de AT organizational. Pe langa constientizarea si aducerea in grup a experientelor emotionale individuale, dezvoltarea abilitatilor de recunoastere si facilitare a proceselor subconstiente colective contribuie esential la gestionarea uneia dintre cele mai des intalnite emotii in organizatii, anxietatea.

      7. Transformare organizationala sistemica - niveluri si optiuni de interventii si influentare in echipe si organizatii

      Analiza tranzactionala este aplicata in domeniul consultantei organizationale la nivel individual, interpersonal, la nivel de grup si echipa, dar si la nivel sistemic. La finalul unei calatorii de aproape doi ani, in acest ultim workshop vom explora impreuna cateva dintre modelele AT de analiza sistemica care pot fi la indemana oricarui membru, lider sau consultant prezent intr-o organizatie. 

      Brain and heart working in
      shared responsibility

      Email

      traian@bossenmayer.ro

      Phone

      0723411191

      find me on